Садівництво

Обрізка малини після плодоношення: як, навіщо і коли

Грамотна обрізка малини після закінчення плодоношення є запорукою отримання багатого і якісного врожаю в наступному сезоні. Обрізка допоможе культурі краще адаптуватися до холодів. Багато садівники відкладають обрізку малини на осінь, але набагато краще це робити саме влітку.

Чим корисна літня обрізка

Ягоди малини починають заспівати в перших числах липня, збір врожаю зазвичай завершується до кінця місяця. Дозрівання великоплідних видів відбувається приблизно на чотирнадцять днів пізніше. Після збору врожаю культуру починають готувати до зимівлі. Всі старі пагони, гілки підлягають видаленню, щоб рослина розтратило сили на ріст молодих пагонів.

Старі гілки рекомендується обрізати максимально близько до поверхні ґрунту. Весь обрізаний матеріал слід видалити з ділянки або спалити, щоб не спровокувати поширення можливих хвороб.

Зайва кількість молодих пагонів також несприятливо для малинових кущів. Рослина буде витрачати всі сили на їхнє харчування, а не на дозрівання ягід. Природний імунітет культури помітно погіршиться, перспективні гілочки, на яких може дозріти врожай, будуть отримувати менше сонячного світла. Для здорового росту і простоти відходу рекомендується садити малину стрічковим способом. Таким чином, відстань між гілками, що залишилися після обрізки має становити мінімум 10 сантиметрів.

Також ефективно проводити омолодження малиннику. Старі кущі підлягають видаленню, решту щедро поливають і вносять добрива.

Літня обрізка допомагає вирішити наступні завдання:

  • забезпечення правильного повітрообміну та доступу сонячного кольору;
  • профілактика хвороб грибкової природи;
  • поліпшення характеристик зимостійкості.

Коли обрізати малину після плодоношення

Чим швидше після плодоношення приступити до обрізки, тим краще малинові кущики підготуються до зимівлі. Особливу увагу варто звернути на пагони з наявністю дефектів, це допоможе вчасно попередити і уникнути поширення хвороб, від яких часто страждає малинник.

Точних вимог до строків обрізування не існує. Вибір ідеального часу буде залежати від кліматичних особливостей району вирощування. Як тільки малина припинила плодоношення, можна приступати до обрізання. Така схема підходить практично для всіх відомих сортів, крім ремонтантних, для яких характерно повторне осіннє плодоношення. Обрізку таких видів проводять після листопаду.

У будь-якому випадку обрізку необхідно завершити щонайменше за двадцять один день до приходу холодів.

У середній смузі нашої країни час обрізання в основному припадає на середину серпня – вересень. Для Сибіру й Уралу ідеальний час – серпень. У південних регіонах можна здійснювати обрізку з липня по листопад.

Догляд після обрізки

Провівши обрізання, можна починати підготовку малинових кущів до зимівлі:

  • після плодоношення малинник необхідно полити таким чином, щоб грунт увлажнился на глибину мінімум 0,4 м;
  • внесення добрив. Особливо потребує підгодівлях малина, починаючи з другого року плодоношення. Культурі необхідний калій, фосфор і азот. Підживлення має бути в міру, зайве кількість користі не принесе. В кінці літа сприятливо вносити калійно-фосфорні суміші. Після внесення підгодівлі необхідно виконати мульчування шаром компосту або торфу;
  • після плодоношення важливо звернути увагу на показник кислотності грунту. Малинник любить грунти середнього механічного складу і гумус. Скорегувати кислотність грунту можна за допомогою доломітового борошна;
  • грунт у пристовбурних колах необхідно розпушити, позбутися від бур’янів і залишків рослин;
  • провести профілактику проти хвороб і шкідників.

Догляд за малинник не припиняється з закінченням плодоношення, саме в цей період варто звернути особливу увагу на культуру, щоб підтримати здоров’я рослини і забезпечити в майбутньому багатий урожай.